Welkom bij StudentLegal – jouw partner voor gratis juridisch advies speciaal voor studenten! Ben je verwikkeld in een conflict met je onderwijsinstelling, zit je met vragen over je rechten binnen een vereniging, of heb je hulp nodig bij een civiele kwestie? Wij staan voor je klaar.
Onze expertise ligt op drie gebieden:
Wat houdt het in?
Onderwijsrecht richt zich op de rechten en plichten van studenten binnen het onderwijs. Dit omvat alles wat te maken heeft met jouw rechten als student tegenover je onderwijsinstelling, van toelating tot examens, studievoortgang en diplomering. Het kan gaan om juridische kwesties binnen het hoger onderwijs, maar ook binnen andere onderwijsniveaus.
Voorbeelden
Welke procedures kun je verwachten?
Procedures binnen het onderwijsrecht verlopen vaak via interne klachtencommissies van hogescholen of universiteiten. Dit kan variëren van het indienen van een klacht bij de examencommissie, tot bezwaar maken tegen een negatief bindend studieadvies (BSA) of het aanspannen van een hoger beroep bij het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs (CBHO). Ook mediation binnen de onderwijsinstelling kan soms een oplossing bieden.
Hoe helpen wij jouw zaak?
Bij StudentLegal kennen we de ins en outs van het onderwijssysteem en de bijbehorende procedures. Wij zorgen ervoor dat jij niet verdwaalt in de vaak ingewikkelde regelgeving. Wat ons uniek maakt is dat wij niet alleen de juridische kant bekijken, maar ook oog hebben voor de emotionele en praktische impact op jouw studieloopbaan. We zorgen dat je gehoord wordt en zetten ons in om snel en efficiënt resultaat te boeken.
Wat houdt het in?
Verenigingsrecht betreft de juridische regels en verplichtingen die gelden binnen een vereniging, zoals een studentenvereniging, sportclub of studievereniging. Tuchtrecht heeft betrekking op het naleven van regels binnen verenigingen of specifieke beroepsgroepen. Hierbij gaat het vaak om disciplinaire maatregelen en procedures binnen de vereniging.
Voorbeelden
Welke procedures kun je verwachten?
Procedures in het verenigingsrecht beginnen vaak intern, bijvoorbeeld via een tuchtcommissie of geschillencommissie binnen de vereniging. Het kan gaan om het inroepen van statutaire bepalingen of het opstellen van bezwaarschriften tegen besluiten van de vereniging. Indien nodig, kan het ook escaleren naar een civiele procedure bij de rechtbank.
Hoe helpen wij jouw zaak?
Wat ons onderscheidt bij StudentLegal is onze grondige kennis van zowel de juridische regels als de sociale dynamiek binnen (studenten)verenigingen. We begrijpen dat conflicten binnen verenigingen niet alleen juridische, maar juist ook persoonlijke en emotionele dimensies hebben. Onze aanpak is erop gericht om niet alleen het juridische probleem op te lossen, maar ook bij te dragen aan een gezonde en duurzame verenigingscultuur. Bovendien bieden wij praktisch en direct toepasbaar advies, zodat jij weet waar je aan toe bent.
Wat houdt het in?
Huurrecht gaat over de rechten en plichten van huurders en verhuurders. Als student huur je waarschijnlijk een kamer, appartement of studio, en dan is het belangrijk om te weten wat jouw rechten zijn. Dit kan variëren van huurcontracten tot onderhoudsproblemen en opzegging van de huur.
Voorbeelden
Welke procedures kun je verwachten?
Huurrechtelijke geschillen beginnen vaak met het opstellen van een schriftelijk bezwaar of verzoek richting de verhuurder. Als dat niet werkt, kunnen zaken worden voorgelegd aan de Huurcommissie, die bindende uitspraken kan doen over huurprijzen, onderhoudskwesties en servicekosten. Bij grotere geschillen kan het nodig zijn om naar de kantonrechter te stappen.
Hoe helpen wij jouw zaak?
Bij StudentLegal hebben we uitgebreide ervaring met de huurproblemen waar studenten mee te maken krijgen. Wij kennen de valkuilen en zorgen ervoor dat jij als huurder volledig op de hoogte bent van jouw rechten. Onze benadering is snel, praktisch en oplossingsgericht. Wat ons bijzonder maakt, is dat wij precies weten hoe we verhuurders kunnen aanspreken en hoe je jouw recht kunt halen zonder dat het maanden duurt.
Wat houdt het in?
Civiele zaken betreffen juridische geschillen tussen burgers of tussen burgers en bedrijven. Voor studenten kan dit gaan om uiteenlopende onderwerpen zoals contractuele geschillen, schulden of aansprakelijkheidskwesties.
Voorbeelden
Welke procedures kun je verwachten?
Civiele zaken kunnen beginnen met een juridisch advies of een poging tot minnelijke schikking. Als dat niet werkt, kan een procedure gestart worden bij de kantonrechter voor zaken onder een bepaald financieel bedrag. Bij grotere en complexere zaken is de civiele rechter bevoegd. Ook kan mediation een oplossing bieden in civiele geschillen.
Hoe helpen wij jouw zaak?
Bij StudentLegal bieden we maatwerkadvies op basis van jouw specifieke situatie. Wij begrijpen dat studenten vaak met een beperkt budget te maken hebben en vermijden onnodige procedures waar mogelijk. Wat ons uniek maakt, is onze persoonlijke aanpak: we streven ernaar om juridische problemen zo snel en effectief mogelijk op te lossen, zodat jij je kunt concentreren op je studie. Daarnaast zorgen we dat je de juridische taal volledig begrijpt en nemen we de tijd om je te begeleiden door de vaak complexe civiele procedures.
Wat houdt het in?
Soms vallen juridische problemen niet specifiek onder de eerder genoemde rechtsgebieden, maar kan dit wel iets zijn waar studenten vaak mee te maken kunnen krijgen. Dit omvat bijvoorbeeld eenvoudige strafrechtelijke kwesties, zoals verkeersboetes of lichte overtredingen, maar ook bestuursrechtelijke zaken, zoals conflicten met de gemeente over vergunningen of overtredingen van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Denk bijvoorbeeld aan boetes voor foutparkeren, geluidsoverlast, of problemen met gemeentelijke regels rondom huisvesting.
Voorbeelden
Welke procedures kun je verwachten?
Bij eenvoudige strafrechtelijke of bestuursrechtelijke zaken kom je meestal in aanraking met boetes, waarschuwingen of sancties opgelegd door de politie of gemeente. Dit kan variëren van een verkeersboete of een boete voor een APV-overtreding, tot een gemeentelijk besluit waar je het niet mee eens bent. In zulke gevallen kun je bezwaar maken tegen de opgelegde sanctie of een formele klacht indienen bij de gemeente. Als het bezwaar wordt afgewezen, kan het nodig zijn om naar de rechter te stappen voor een bestuursrechtelijke procedure.
Hoe helpen wij jouw zaak?
Bij StudentLegal zijn we gespecialiseerd in het bieden van eenvoudig en helder juridisch advies voor studenten, op een breed aantal onderwerpen. Zelfs indien jouw zaak niet direct gaat over de eerdergenoemde onderwerpen, is er een kans dat jij alsnog geholpen kan worden. Het is verstandig om daarom contact op te nemen om jouw zaak persoonlijk te kunnen bespreken. Mochten wij jouw zaak toch niet in behandeling kunnen nemen, dan verwijzen wij jou altijd door. Zo wordt jij sowieso geholpen!
We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden
Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.